Oblikovanje telesa: Vodnik po najnovejših tehnologijah

Oblikovanje telesa

V iskanju idealne postave pred poletjem se mnogi odločajo za uporabo naprednih tehnologij, ki obljubljajo hitrejše in učinkovitejše rezultate za oblikovanje telesa. Ta članek bo osvetlil nekaj najmodernejših naprav za oblikovanje telesa, ki so na voljo na trgu, in razložil, kako delujejo ter v čem so si različne.

Radiofrekvenčna tehnologija

Radiofrekvenčna (RF) tehnologija se je uveljavila kot ena izmed vodilnih metod za nekirurško oblikovanje telesa in pomlajevanje kože. Njena priljubljenost izhaja iz sposobnosti, da zagotavlja opazne rezultate brez potrebe po invazivnih postopkih, dolgih obdobjih okrevanja ali bolečini. 

Kako deluje RF tehnologija?

Radiofrekvenčna tehnologija uporablja energijo radijskih valov za ciljno segrevanje dermisa, globlje plasti kože, ne da bi pri tem poškodovala površino kože. Toplota, ki jo generira radiofrekvenčna energija, stimulira proizvodnjo kolagena, elastina in hialuronske kisline, ki so ključni za elastičnost in čvrstost kože. S tem postopkom RF tehnologija zmanjšuje videz celulita in strij, in zateguje kožo ter izboljšuje njeno splošno teksturo in tonus (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5404777/).

Oblikovanje telesa z RF tehnologijo.
Toplotna slika področja zdravljenja na notranji strani stegen.

Prednosti RF tehnologije

 • Izboljšanje videza kože: Radiofrekvenčna tehnologija učinkovito vpliva na tvorbo novega kolagena in elastina, kar daje odlične rezultate pri izboljšanju videza ohlapne kože.
 • Neinvazivnost: Za razliko od kirurških posegov RF tehnologija ne zahteva rezov ali injekcij, kar pomeni, da ni časa za okrevanje in je tveganje za zaplete minimalno.
 • Varnost: RF tretmaji so varni za vse tipe kože in ne povzročajo dolgotrajnih poškodb kože.
 • Vsestranskost: RF tehnologija se lahko uporablja na različnih delih telesa, vključno z obrazom, vratom, rokami, trebuhom in stegni, kar omogoča celostno oblikovanje telesa.
 • Minimalno nelagodje: Večina ljudi občuti le blago do zmerno toploto med postopkom, brez bolečin.
 • Hitri rezultati: Nekateri uporabniki opazijo izboljšanje videza kože že po prvih nekaj tretmajih, čeprav je za najboljše rezultate pogosto potrebnih več zaporednih postopkov.

Postopek tretmaja

Med RF tretmajem specialist uporabi napravo, ki oddaja radiofrekvenčne valove, in jo premika po ciljnem področju. Tretma običajno traja od 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti obravnavanega območja. Med postopkom občutite prijetno toploto in rahlo masažo, ki večinoma ne povzroča nelagodja.

Ultrazvočna kavitacija

Ultrazvočna kavitacija predstavlja revolucionarno metodo za nekirurško oblikovanje telesa, ki s pomočjo nizkofrekvenčnih ultrazvočnih valov cilja na odvečne maščobne obloge. Ta tehnologija omogoča ljudem, da dosežejo želene rezultate brez bolečin, dolgotrajnega okrevanja ali invazivnih postopkov. 

Kako deluje ultrazvočna kavitacija?

Ultrazvočna kavitacija izkorišča moč nizkofrekvenčnih ultrazvočnih valov za ustvarjanje mikroskopskih mehurčkov znotraj maščobnih celic. Ko ti mehurčki dosežejo določeno velikost to povzroči razpad maščobnih celic. Razpadle maščobne celice se nato naravno odstranijo iz telesa preko limfnega sistema, kar vodi do zmanjšanja obsega in izboljšanja konture telesa (https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-ultrasonic-cavitation).

Prednosti ultrazvočne kavitacije

 • Neinvazivnost: Ultrazvočna kavitacija ne zahteva rezov, injekcij ali anestezije, zaradi česar je privlačna alternativa liposukciji in drugim kirurškim posegom.
 • Brez bolečin: Postopek je neboleč, uporabniki med tretmajem običajno čutijo le rahlo toploto in vibracije.
 • Ni časa za okrevanje: Po tretmaju se lahko takoj vrnete k svojim vsakodnevnim obveznostim brez potrebe po okrevanju.
 • Prilagodljivost: Ultrazvočna kavitacija se lahko uporablja na številnih področjih telesa, kjer je prisotna odvečna maščoba, vključno s trebuhom, boki, stegni in rokami.
 • Hitri rezultati: Mnogi uporabniki poročajo o vidnih izboljšavah že po nekaj tretmajih, čeprav so za optimalne rezultate potrebne večkratne seje.

Postopek tretmaja

Postopek ultrazvočne kavitacije običajno traja med 30 in 60 minutami, odvisno od velikosti in števila obravnavanih območij. Med tretmajem specialist uporablja ročno napravo, ki se premika po ciljnih področjih, oddajajoč ultrazvočne valove. Občutek med postopkom je opisan kot nežna toplina ali vibracija.

Lasersko oblikovanje telesa

Lasersko oblikovanje telesa uporablja natančno usmerjeno lasersko energijo za ciljno zmanjšanje maščobnih celic, ne da bi pri tem poškodovala okoliško tkivo. 

Kako deluje lasersko oblikovanje telesa?

Lasersko oblikovanje telesa deluje na principu selektivne fototermolize, kjer laserska energija natančno cilja in segreva maščobne celice do točke, ko se razgradijo. Ta proces ne vpliva na okoliška tkiva, živce ali krvne žile. Razgrajene maščobne celice se nato naravno odstranijo iz telesa preko limfnega sistema, kar vodi do postopnega zmanjšanja obsega in izboljšanja konture obravnavanega območja (https://www.webmd.com/beauty/laser-lipolysis).

Prednosti laserskega oblikovanja telesa

 • Neinvazivnost: Lasersko oblikovanje telesa ne zahteva rezov, kar pomeni, da ni brazgotin ali potrebe po anesteziji.
 • Specifičnost: Laserska energija cilja le na maščobne celice, kar zmanjšuje tveganje za poškodbe okoliških tkiv.
 • Minimalno okrevanje: Po tretmaju ni potrebnega časa za okrevanje, kar omogoča pacientom, da nadaljujejo z vsakodnevnimi aktivnostmi brez prekinitve.
 • Prilagodljivost: Ta metoda se lahko uporablja na številnih področjih telesa, vključno s trebuhom, boki, stegni, hrbtom in rokami.

Postopek tretmaja

Tretma z laserskim oblikovanjem telesa običajno traja med 25 in 60 minutami, odvisno od velikosti in števila obravnavanih območij. Med postopkom lahko čutite blago toploto ali mravljinčenje, vendar je nelagodje minimalno. Nekatere naprave za lasersko oblikovanje telesa lahko hkrati hladijo kožo, kar zagotavlja dodatno udobje med tretmajem.

Kriolipoliza

Kriolipoliza, pogosto imenovana tudi “hladno oblikovanje telesa”, je inovativna tehnologija, ki ponuja učinkovito nekirurško rešitev za odstranjevanje maščobnih oblog. Ta metoda uporablja kontrolirano ohlajanje, da ciljno zmanjša maščobne celice v specifičnih območjih telesa, kot so trebuh, stegna, zadnjica in roke. Kriolipoliza je zasnovana za tiste, ki si želijo izboljšati konturo telesa in zmanjšati maščobo na težavnih področjih, kjer dieta in vadba ne prinašata želenih rezultatov (https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21060-fat-freezing-cryolipolysis).

Kako deluje kriolipoliza?

Oblikovanje telesa s kriolipolizo

Kriolipoliza temelji na principu, da so maščobne celice bolj občutljive na mraz kot druga tkiva. Med postopkom se ciljna območja izpostavijo ekstremno nizkim temperaturam, ki selektivno zamrznejo in kristalizirajo maščobne celice, ne da bi poškodovali okoliško tkivo. Zamrznjene maščobne celice nato odmrejo in se postopoma, v naslednjih tednih in mesecih, preko naravnih presnovnih procesov odstranijo iz telesa. Ta postopek vodi do zmanjšanja maščobnih oblog in izboljšanja konture telesa.

Prednosti kriolipolize

 • Neinvazivnost: Kriolipoliza ne zahteva rezov, injekcij ali anestezije, kar odpravlja tveganja, povezana s kirurškimi posegi.
 • Brez časa za okrevanje: Takoj po tretmaju se lahko vrnete k svojim vsakodnevnim aktivnostim brez potrebnega časa za okrevanje.
 • Natančnost: Zahvaljujoč naprednim napravam je mogoče natančno ciljati na specifična področja, kjer želite zmanjšati maščobo.
 • Trajni rezultati: Ker so maščobne celice trajno odstranjene, rezultati kriolipolize ostanejo, če oseba vzdržuje stabilno telesno težo.
 • Varnost in udobje: Postopek je varno nadzorovan, z minimalnim nelagodjem, pri čemer nekateri pacienti med tretmajem celo berejo ali počivajo.

Postopek tretmaja

Med postopkom kriolipolize se uporablja posebna naprava, ki ustvari vakum in ohlaja izbrane predele telesa. Tretma običajno traja približno eno uro na območje in je večinoma brez bolečin, čeprav nekateri pacienti občutijo rahlo hladnost, mravljinčenje ali pritisk. Po končanem tretmaju se območje lahko nežno masira, da se izboljša odstranjevanje kristaliziranih maščobnih celic.

Zaključek

Glavne razlike med omenjenimi tehnologijami so v metodi in ciljnem učinku na telo. Radiofrekvenčna tehnologija in lasersko preoblikovanje se osredotočata predvsem na zategovanje kože, zmanjšanje celulita in izboljšanje kontur telesa, medtem ko ultrazvočna kavitacija in kriolipoliza ciljata na zmanjšanje maščobnih oblog.

Izbira pravega postopka za oblikovanje telesa je odvisna od specifičnih potreb in ciljev posameznika ter morebitnih omejitev, kot so občutljivost na bolečino, čas okrevanja in osebne preference. Vsaka od teh metod ponuja edinstvene prednosti in je lahko bolj primerna za določene tipe kože ali območja telesa. Na primer, osebe, ki iščejo rešitev za ohlapno kožo po izgubi teže ali nosečnosti, bi morda bolj cenile prednosti radiofrekvenčne tehnologije ali laserskega preoblikovanja. Po drugi strani pa sta ultrazvočna kavitacija in kriolipoliza odlični možnosti za tiste, ki želijo ciljno zmanjšati maščobne obloge na določenih področjih telesa, kot so trebuh, stegna ali zadnjica, brez potrebe po kirurškem posegu.

Pomembno je tudi upoštevati, da medtem ko te tehnologije nudijo izboljšave v oblikovanju telesa, nobena od njih ne nadomešča zdrave prehrane in redne telesne vadbe. So komplementarne metode, ki lahko pomagajo izboljšati rezultate, dosežene s pravilnim življenjskim slogom.

Pri odločitvi za najprimernejšo metodo je ključnega pomena posvetovanje s certificiranim strokovnjakom, ki bo ocenil vaše specifične potrebe, preučil stanje vaše kože in maščobnih oblog ter vam na podlagi tega podal priporočilo. Izbrani strokovnjak bo prav tako lahko zagotovil informacije o pričakovanih rezultatih, možnih stranskih učinkih in skrbi po tretmaju, kar vam bo omogočilo, da sprejmete informirano odločitev in izberete najboljšo pot do doseganja želenih ciljev oblikovanja telesa.

VIRI IN LITERATURA:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5404777/

https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-ultrasonic-cavitation

https://www.webmd.com/beauty/laser-lipolysis

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21060-fat-freezing-cryolipolysis